Het wonderei van Rodaan Al Galidi – repost VS#3

Vanaf eerste kerstdag verschijnen er weer nieuwe afleveringen van VersSpreken, over ondermeer Ghayath Almadhoun, Frank Koengracht, Jeroen Mettes, Jan Arends en Mustafa Stitou. Tot die tijd plaatsen we dagelijks een oude aflevering om er alvast weer in te komen, en ook om aan te kondigen dat we een nieuwe iTunes-feed hebben (klik hier om u te abonneren of om uw abonnement aan te passen). Vandaag aflevering #3, over een gedicht van Rodaan Al Galidi, ‘Het wonderei van Rodaan Al Galidi’ uit zijn bundel Digitale Hemelvaart, die in het najaar van 2009 verscheen. Het gedicht is even ongrijpbaar als het oeuvre van Al Galidi. Hélène Gelèns, Rozalie Hirs, Joost Baars en Matthijs Ponte doen een poging in een gesprek over kunstenaarschap, illegaliteit, mensenrechten en Rodaan Al Galidi (de dichter of de mens?).

KommaPunten over Douglas Kearny, www.russianpoetry.net, Sonic Acts en de 30+30 Dichtersmarathon. En wie verder wil lezen sturen we graag door naar de Reactor, waar een stuk van VersSpreker Samuel Vriezen staat over de bundel Digitale Hemelvaart.

De foto’s bij deze post zijn gemaakt door Liza de Rijk.

De tune bij deze aflevering is het nummer Mante van Mischa Pex.

-

Het wonderei van Rodaan Al Galidi

Normaal gesproken
leg ik mijn gedachten op papier,
maar twee weken geleden
legde ik een ei.

Uit respect voor mijn gedachten
en wat eruit kon komen,
bouwde ik een nest in de hoek van de kamer
en zat op het ei.

Vrienden en collega’s
geloofden niet dat ik een ei uitbroedde.
Ze dachten dat ik
mijn wereld niet wilde verlaten.

Hoe lang zal mijn broeden duren?
Hopelijk niet een leven lang.

Wat komt eruit?
Hopelijk geen mens.

- Rodaan Al Galidi, uit: Digitale Hemelvaart, Meulenhoff 2009

Leave a Reply